Χρειαζόμαστε… Πυθία;

Mε μια ολιγόλογη ανακοίνωση, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ανακοίνωσε το τέλος της κοινοβουλευτικής του διαδρομής και τη μη συμμετοχή του στις επόμενες εκλογές.

Ο ίδιος μάς είχε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε μια παράξενη πολιτική σιωπή και πολλοί ήταν εκείνοι που την συνδέουν με την υπόθεση «Πυθία».

Απρίλιος του 2019, έγινε ταυτόχρονη δημοσίευση από την «Εφημερίδα των Συντακτών» και τα «Νέα» εγγράφου της ΕΥΠ, βάσει του οποίου δεν υπήρξε ποτέ η υπόθεση «Πυθία», δηλαδή το φερόμενο σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή, την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός.

Θυμίζουμε ότι η υπόθεση «Πυθία» είχε δει το φως της δημοσιότητας το 2011, οπότε και δημοσιοποιήθηκαν (στο περιοδικό «Επίκαιρα») δυο «ειδικά δελτία ενημέρωσης» της ΕΥΠ το 2009 προς στελέχη της τότε κυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτά, Ρώσος αξιωματούχος είχε μεταφέρει στην ΕΥΠ την πληροφορία ότι ομάδα της FSB (Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) που δρούσε στην Αττική, είχε αποτρέψει απόπειρα δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού.

Σύμφωνα μάλιστα με τα δυο δελτία, η υπόθεση σχετιζόταν με την ενεργειακή πολιτική τής τότε κυβέρνησης και τον σχεδιαζόμενο αγωγό «South Stream», που θα μετέφερε ρωσικό αέριο προς την Ελλάδα. Η αρχική σύλληψη της ιδέας για την κατασκευή του αγωγού χρονολογείται το 1993. Το έργο τελικά εγκαταλείφθηκε τον Δεκέμβριο του 2011, με γνωστές τις αντιρρήσεις άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, κυρίως των ΗΠΑ, αλλά και με τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου.

Να σημειωθεί ότι η δίκη σχετικά με τις τηλεφωνικές υποκλοπές (2004 – 2005) περιλαμβάνεται στην ίδια δικογραφία με το «σχέδιο Πυθία».

Για την απόπειρα δολοφονίας του Κ. Καραμανλή η έρευνα δεν είχε καταλήξει σε συγκεκριμένους κατηγορούμενους. Η υπόθεση μπήκε στο Αρχείο…

Η χθεσινή απόφασή του διευκολύνει τον νυν πρωθυπουργό; Προσωπικά πιστεύω ότι άμεσα ίσως, μακροπρόθεσμα όμως;

Ενδιαφέρον, όμως, έχει ο επιθετικός προσδιορισμός που χρησιμοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός, λέγοντας πως θέτει τέλος στην «κοινοβουλευτική» του διαδρομή, ενώ οι οπαδοί του θα ήθελαν να τον δουν να παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα της πατρίδας, θεωρώντας πως αυτός και μόνο αυτός εκπροσωπεί τον πυρήνα των ιδεολογικών προταγμάτων της παράταξης αφού αποτελεί τον αυθεντικό κληρονόμο του κόμματος που ίδρυσε ο θείος του.

Εκείνο που είναι σίγουρο, ο κ. Κ. Καραμανλής, έχοντας επιδείξει μέχρι σήμερα μια ιδιαίτερη φροντίδα για την υστεροφημία του, θα περιμένει να δει πώς και πού θα καθίσει ο κουρνιαχτός που θα σηκωθεί από τις διπλές εκλογές και ίσως επανέλθει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Προσωπικά, θεωρώ τον Κώστα Καραμανλή μια συμπαθητική φιγούρα της νεοπολιτικής ιστορίας και πηγαίνοντας και λίγο παρακάτω ίσως και η πιο λαοφιλής ηγετική φυσιογνωμία στον χώρο της κεντροδεξιάς.

Η φιλοδοξία/επιδίωξη του Καραμανλή, των Καραμανλικών και των… νεοΚαραμανλικών είναι προβλέψιμη. Η στάση του κόσμου;

Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν τελείωσε πολιτικά και θυμηθείτε το…